Vad göra med all rabarber?

Rabarber är bra till annat än paj. Gör en lemonad eller chutney. Den funkar också bra i en ugnsrätt med kyckling eller i nudelwok. Rabarbern ger viss syrlighet och förhöjer smaken på maten. Man kan också frysa rabarber när den är som bäst på försommaren och inte blivit träig. Skiva den och frys rå och ta fram vid behov.

Här är några recept. Smaklig spis!

Rabarber är som bäst på våren/försommaren innan den blivit träig. Pröva att frys in för senare behov. Foto: Suzanne Kolare

Lemonad

Det här receptet kommer från Waldemars uddes trädgårdsmästare. Det blir nästan ännu bättre om man har i lite jordgubbar i saften.

  • 1 kg rabarber
  • 1 liter vatten
  • 500 gram socker
  • 2 msk citronsyra
  • 2 citroner
  • 2 tsk atamon

Skiva rabarbern tunt och koka i vattnet cirka 10 minuter eller tills rabarbern är helt mjuk. Sila saften, häll tillbaka den i kastrullen och tillsätt socker, citronsyra och saften från citronerna. Koka upp och rör om tills sockret löst sig.

Dra av grytan från värmen, skumma och tillsätt atamon. Häll upp på varma, rena flaskor ända upp och förslut.

Det blir cirka 1,75 liter färdig saft. Håller i ett år om den förvaras svalt.

Blanda 1 del saft till 3 delar vatten.

Chutney

Det är gott med chutney till långlagrad ost eller som tillbehör till grillat.

Rabarberchutney

Kyckling

Den här kycklingen är snabblagad och supergod.

Rabarberkyckling

Nudelwok

Här är rabarbern stommen i woksåsen som bär fram smaker av vitlök, ingefära och korianderfrön.

Nudelwok

Till glassen eller med grädde eller yoghurt

Smörstekt rabarber med kardemumma